Thursday, November 30, 2006

Un negru mititel

Preastimata Irene, eu nu te-as putea uri nici daca ai fi o fana inraita a schimbarilor din DOOM 2. Numai ca mi-ai pus o treaba foarte grea pe umeri, si asa eu sunt o piticanie! Pai numai o carte? De unde mai pui ca nu am respectat planul meu magnific de citit pe secole, curente si tari, incat am ajuns sa abandonez carti precum A la recherche du temps perdu, ceea ce in lumea mea se traduce drept o CRIMA!

Prietenii imi cunosc pasiunea bolnavicioasa pentru Virginia Woolf, uneori o desenez, alteori o am la avatar, dar de cele mai multe ori o citesc. Dar cum nu-mi place sa fiu previzibila, am sa-l recomand pe Andre Gide cu Fructele pamantului. O carte atemporala si aspatiala (desi scrisa sub forma de jurnal) si in primul rand atipica. O carte care poate fi citita intr-o singura zi, dar de ce sa o faci, cand trebuie sa te hranesti cu fiecare indemn, sa inspiri fiecare cuvant si de ce nu, sa ti-l insusesti? O carte puternic lirica, plina de entuziasm, care surprinde conditia contradictorie a omului si care pe mine m-a ajutat sa-l inteleg cat de cat pe nea Nietzsche. Cadrul ideal pentru citit: in tren cu Eric Satie in urechi :)

Cateva fragmente: " Nu-mi este de ajuns sa citesc ca nisipurile plajelor sunt moi; vreau ca picioarele mele goale sa le simta...Orice cunoastere ce n-a fost precedata de o senzatie imi este nefolositoare" "Toate lucrurile sunt divin de firesti. Arunca acum aceasta carte! Iesi din randurile ei! Paraseste-ma!"

Si treaba cu datul mai departe este grea, pentru ca ma mananca limba sa-i dau lui Suzi, dar ei nu-i place leapsa. Poate se indura de mine Fuga, colega mea de clasa de opt ani, o sensibila si o talentata in ale scriiturii si Monica de la mall, sunt foarte curioasa ce ar zice, dupa cate a vazut si a auzit.

5 comments:

Anonymous said...

off, off, o sa-ti potolesc curiozitatea imediat ce ma adun...si Utopica m-a taguit exact in acelasi sens, asa ca musai sa ma tin de promisiune...doar ca o sa imi afisez bunatatile pe monicaspune...ala de pe blogspot adica...zilele astea, da?

Anonymous said...

petit mouton, dis-moi ce leapsa doresti, ca nu pot vedea originalul lui Irene:) cu cea mai mare placere o fac si pe-asta :)

le petit mouton said...

Scuze! Nici eu nu am fost explicita. Recomanzi o carte, doar una, scrii un paragraf despre, cateva fragmente convingatoare si dai mai departe. Eventual sa ii lauzi putin pe cei care primesc leapsa. :)

le petit mouton said...

i know, i know...cica altfel despre altceva :) Eu cand te citesc in revista?

le petit mouton said...

da,iulian, a-list star, droguri, tatuaje, a nose job, diete macrobiotice,paris hilton, i wouldn't want that for you. Ma multumesc cu iqads. :))