Saturday, October 21, 2006

Letting the internet decide?

Ma ia cu groaza si imi frang mereu mainile cand vorbesc despre admiterea la facultate. Mi-as fi dorit enorm sa am un destin tragic, sa fiu obligata de parinti sa urmez traditia familiei, sa fi devenit stiu eu ce medic cand in inima mea ar fi ars mocnit gandul sa devin pompier. Sau sa fi gasit intr-o zi pe strada, simply out of nowhere, un bilet care sa imi transmita ca m-am nascut sa impletesc ciorapi pentru copii din Uganda. Nici una dintre astea nu o sa se intample, familia mea priveste pasiva oscilatiile mele.
Bring the popcorn and join my family: limbi straine-filologie. Da, profesorica de engleza, master la British Cultural Studies. Merge. Ba nu, LMA fiindca voi castiga bine ca translator. Nu LMA, fiindca nu as putea sa stau inchisa intre patru pereti, traducand pentru o firma cretina de constructii, cand afara se intampla atatea lucruri. FJSC! Nu, ca admiterea e grea, talentul meu e capricios si vine ca o furtuna de vara. N-as intra. Snspa. Acolo unde e tot copilul de politician si nu mai incape omul de atata fita pe metru patrat? Litere...o...da...sa citesc mult, sa lesin de ce profesori pe care ii idolatrizez de pe acum imi predau. Si devin ce? De unde mai pui atatia copii din tara asta care cu siguranta au citit de mii de ori mai mult ca mine. (deh, eu pierd timpul cu Republik). Relatiile internationale...cat de vag! etc etc etc
Sfaturi, mituri, confesiuni, nu fac decat sa ma afunde in starea aceasta confuza. "Pai tu la ce esti buna?", tot ma mai intreaba un individ cu iz de psiholog. Ma gandesc repede la cele doua olimpiade nationale la care am fost, raspund, confruntam, dezbatem. Nu ajungem la nici un rezultat. "La scoala la ce te evidentiezi?". Arda-m-ar focul, ce vrei sa-ti spun, nu mai sunt acum profesori ca Vasiliu, Ionescu, Pruteanu, sa ne clampane dintii in timpul orelor lor! Notele se iau mult mai usor, profilul e simpatic, nu sunt note mai mici de 8. Toti cunoscutii mei sunt in anul I si nu si-au format inca o parere, ma rodea asa tare o Engleza-Japoneza, n-are cine ce sa-mi spuna, forumurile sunt atat de cretine, saiturile atat de nesatisfacatoare (fata de cele din State, spune o colega aspiranta, sper din tot sufletul sa intre)
Nu mai lungesc vorba, mi-e teama ca intru intr-un soi de articol nedocumentat. Mi-am facut testul Jung ( la NimbVs l-am gasit).
Si iata ce spune:
Your type is: ENFP
ENFP - "Journalist". Uncanny sense of the motivations of others. Life is an exciting drama. 8.1% of total population

9 comments:

lorelei said...

ESTP - "Promotor". Action! When present, things begin to happen. Fiercely competitive. Entrepreneur. Often uses shock effect to get attention. Negotiator par excellence. 4.3% of total population.
asta e pt mine....
eu dau la snspa si park nu e chiar asha fitza :-S

le petit mouton said...

@lori: Moama, ce te-a ghicit testul asta!

@linux-freeculture-netlabel-guru :)):Cum era sa te uit, musiu, cand noi facem schimb de cele mai bune ponturi muzicale, cinematografice, artistice&co? Am auzit ca in drumul taberei internetul e foarte bun, cu fibra optica ceva...stii ca ma pierd in internet stuff, dar te astept cu drag pe teava!
Cat despre facultati si meserii, inclin sa cred ca asupra filologilor s-a abatut o molima...nimic din ce am invatat si vom invata nu este palpabil. Noi vedem idei ;))

le petit mouton said...

Well, you do have a caring heart. I see you working in diplomacy, in research...because you're always very calm, hard-working, you pay attention to every little detail. :) it's gonna be fine, we're smart girls

Anonymous said...

nu da la jurnalistica!!!!!

din fericire, in tara asta poti profesa si fara sa fi studiat asa ceva, toti absolventii de acolo sunt cotati drept jurnalisti nu tocmai buni:_)

le petit mouton said...

Te referi la FJSC? Cursurile mi se par interesante acolo, profesorii...why not? Plus ca odata cu intrarea in UE, nu stiu cat mai merge poanta cu poti sa faci orice, indiferent de facultate

Anonymous said...

japanese-english would be an 'uncanny' fine choice ... with all the cons ...

RudeGirl said...

@lemouton: da, ai dreptate, diploma va deveni obligatorie si in domeniul asta. Nu cred ca anonymous are dreptate cu absolventii de FJSC. Dintre facultatile de jurnalism din Bucuresti, e clar cea mai buna. In rest, conteaza daca esti bun *tu* si gata.
Strictly on-topic: am fost si eu in situatia ta si din nefericire [ca nu e pt.mine, adica sa nu crezi ca zic ca e nasoala facultatea - dar daca n-ai chef nebun sa faci *fix* asta, nu da!] am dat la FJSC, ca mie mi se parea usoara intrarea.

Anonymous said...

FJSC-ul nu e nici rau, nici bun, este doar un loc aglomerat in care nu prea se intampla mare lucru. Si majoritatea sutn asa. Am trecut si eu printr-o perioada de dezorientare inaiante de a da la facultate. Intre timp am terminat FJSC. Concluziile ar fi:
-atata timp cand nu ai ganduri ultra serioase si ultra specializate gen medicina,atf, arhitectura etc, fa ce ai chef fara sa iti pui problema ce vei face dupa facultate.
-facultatea e o perioada in care cunosti oameni, vezi cum e un job, afli pe unde e mai cool si pe unde e mai plictiseala, practic, iti dai seama ce vrei sa faci dupa si cu cine vrei sa ai de-a face.
-fjsc e o chestie buna daca nu stii exact ce vrei sa faci. iti lasa timp sa te gandesti si faci si niste chestii de cultura generala care sunt asa... e bine sa fie.
-as fi putut lucra in presa si cu, si fara fjsc. nu prea se aplica ce am facut in facultate in viata mea de zi cu zi de la birou.
-regret (un pic) ca nu am facut ceva mai putin la moda, dar mai de incredere. Intrasem si la franceza-japoneza, dar am renuntat in favoarea FJSC-ului. Acum, daca trag linie, ce am invatat in patru ani de fjsc as fi putut invata in trei luni. ar fi fost mai bine un pic sa stiu ceva japoneza. cam asta.

andr33a said...

cel mai mult conteaza sa fii tu multumita cu ce vrei sa faci, dak vrei la snspa, du-te acolo, nu te lua dupa ce zic altii de fitze. unde mai pui k fiecare iti zice parerea lui despre faculta respectiva. la fiecare facultate sunt unii multumiti si altii nu..so...fa ce'ti zice inima...lol :D